30 Haziran 2011 Perşembe

Bugünün Bomba Ekonomi Haberi

Edit : TL'nin değer kaybıyla ilgili haber geceden servis edilirken çift haneli büyüme oranımız mesai başladıktan sonra servis ediliyor.Çift koldan ekonomi haberi sizlerle...





En güçsüz üçüncü para

Son zamanlarda kaybettiği değer ile dolara karşı en güçsüz üç paradan biri TL oldu.





Son dönemdeki değer kaybıyla 26 ayın en düşük düzeyine gerileyen TL, dünyada dolar karşısında en güçsüz üçüncü para birimi oldu. Karışıklık yaşayan Kuzey Afrika ülkesi Tunus'un bile parası dolara karşı değerlendi.

En güçsüz üçüncü paraDOLAR EN YÜKSEK SEVİYEYE ULAŞTI

Son dönemde dolarda yaşanan artış dikkat çekiyor. 1,65'e kadar yaklaşan dolar, Türk Lirası karşısında 26 ayın en yüksek seviyelerini gördü.
2009 Nisan'ından bu yana dünyanın önde gelen para birimleri değerlendirildiğinde Türk Lirası, dolar karşısında en güçsüz üçüncü para birimi oldu.
Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber'in verdiği bilgiye göre, aynı dönemde Kenya Şilini yüzde 10, Mısır Sterlini yüzde 4.5 değer kaybetti. Nisan 2009'daki seviyeye dönen TL'nin değeri ise değişmedi.
Son 26 aylık dönemde dolar karşısında en çok değerlenen para birimi yüzde 37'yle Güney Afrika Randı oldu. Onu yüzde 27'yle İsviçre Frankı ve yüzde 25'le Şili Pezosu ve Uruguay Pezosu izledi.

TUNUS PARASI BİLE DEĞERLENDİ

TL'nin dolar karşısında en güçsüz üçüncü para birimi olurken kargaşa yaşayan Tunus'un para birimi dinar bile dolara karşı değerlendi. Tunus Dinarı dolar karşısında yüzde 7 değerlenerek dikkat çekti. Bir diğer Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'in para birimi de yüzde 6 değerlendi.
Aynı dönemde Macaristan Forinti yüzde 22, İsrail Şikeli yüzde 21, Hindistan Rupisi yüzde 12 değer kazandı.

EN BÜYÜK NEDEN CARİ AÇIK

Peki neden Türk Lirası dolar karşısında en güçsüz üç paradan biri oldu. Reçber'e göre en büyük etken cari açıktaki hızlı artış. Ancak bu da TL'nin seyrini anlatmaya yeterli değil. Reçber, "Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan olaylar başlamadan Türkiye'ye bir para girişi olmuştu. O para çıkmış olabilir. Bölgede karışıklığın vermiş olduğu sıkıntı da olabilir" dedi.

DOLAR DÜŞER Mİ?

Reçber, turizm sezonun da etkisiyle doların düşeceğini ve yaz sonuna kadar 1,55'lere gerileyeceğini öngördü.

Ekonomide çift haneli büyüme

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüdü..


Türkiye ekonomisinde büyüme hızı ilk çeyrekte de artarak devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekonomi ilk çeyrekte yüzde 11 büyüme kaydetti. CNBC-e anketinde büyümenin yüzde 9.6 olması bekleniyordu. Türkiye böylece ilk çeyrek itibariyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Türkiye aynı zamanda ilk çeyrekte çift haneli büyüyen tek ülke olarak belirlendi. Türkiye'yi yüzde 9.9'la Arjantin ve yüzde 9.7'yle Çin takip etti.
Ekonomi yılın son çeyreğinde yüzde 9.2, 2010'un tamamında ise yüzde 8.9 büyümüştü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değeri ilk çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 1.4 artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde dönemde, cari fiyatlarla GSYH 284 milyar 868 milyon lira oldu.

EN ÇOK TİCARET BÜYÜDÜ

İlk çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 17.2'yle toptan perakende ve ticaret oldu. Onu yüzde 17.1'le vergi-sübvansiyon, yüzde 14.8'le inşaat, yüzde 12.3'le imalat sanayi, yüzde 12.3'le elektrik, gaz buhar ve sıcak su üretimi, yüzde 12.2'yle ulaştırma ve haberleşme izledi.

HANGİ ÜLKE, NE KADAR BÜYÜDÜ?

Arjantin: Yüzde 9.9
Çin: Yüzde 9.7
Estonya: Yüzde 8.5
Singapur: Yüzde 8.3
Hindistan: Yüzde 7.8
Hong Kong: Yüzde 7.2
Litvanya: Yüzde 6.9
İsrail: Yüzde 6.8
Endonezya: Yüzde 6.5
Tayvan:Yüzde 6.5
İsveç: Yüzde 6.4

Hiç yorum yok:

Psikolog Mustafa Said MERT

Doktor Stres Blog Sayfasına Hoşgeldiniz

Psikolog İş İlanı

Psikoloji Arşivi

Endüstri Psikolojisi

Politik Psikoloji

Psiko Onkoloji

mektebim

Kitabevim

Eski Fotoğraflar

Dailymotion

YouTube

World Travel Channel